"Кримська Свiтлиця" > #25 за 22.06.2012 > Тема "Душі криниця"
#25 за 22.06.2012
«Мног╕╖ л╕та, благ╕╖ л╕та»
Б╕бл╕отеку «Кримсько╖ св╕тлиц╕» поповнила подарована письменником ╕з Закарпаття Мирославом Дочинцем книга «Мног╕╖ л╕та, благ╕╖ л╕та», яка за рейтингом «Книжка року-2010» ув╕йшла до списку найпопулярн╕ших видань Укра╖ни. Пропону╓мо уваз╕ читач╕в уривок з ц╕╓╖ книги ╕ запрошу╓мо до нашо╖ «Св╕тлично╖» б╕бл╕отеки!
(Продовження. Поч. у № 14-24)
Не треба н╕кого скидати з гори. Сам п╕дн╕майся в гору, якщо хочеш там бути. А скидати ╕нших не треба. Т╕, що на гору раз з╕йшли, нехай там залишаються, якщо можуть ╕ хочуть. Висок╕ м╕сця ще б╕льше вивищать достойного ╕ покажуть н╕кчемн╕сть н╕кчемного. Ким ти ╓ зараз ╕ що ти робиш зараз — лише це ма╓ сенс. А не те, ким ти був ╕ що ти робив колись. Якщо не можеш сотворити благо, то хоча б в╕д╕йди в╕д зла. Це перший крок до блага. Не варто говорити про щось серйозне б╕льше п╕вгодини. Бо тебе не слухатимуть. Багато говорячи, скажеш багато дурниць. Уникай брехн╕, але й правду не всю кажи — щоб не поранити, не образити когось. Коли мене довго нема╓ вдома ╕ я вертаюся, то бачу, як мо╖ кущ╕ радо тремтять листям. Бо я з ними розмовляю. Ми н╕чого не да╓мо цьому св╕тов╕. ╤ н╕чого не забира╓мо в нього. Це св╕т усе нам да╓ ╕ все забира╓. Ми — як п╕щинки р╕ки часу. Золот╕ п╕щинки.
СОХТАШ ТРИМА╢Ш — ПОМ╤Ч МА╢Ш (Сохташ — це пов╕р’я, звичай, але не забобон)
Дв╕ч╕ не здоровкатися — бо посуд буде битися. Напився води, решту з горнятка не виливай у в╕дро — бо криниця не буде прибувати. См╕ття з п╕дметеного двору бодай жменьку на вулицю шупнути — щоб усе недобре з чужими ногами п╕шло. Нас╕ння н╕кому не зичити, доки сам не пос╕╓ш. Пораючись на двор╕ чи на город╕ — двер╕ приперти в╕ником. Недобрий г╕сть не внадиться. Коли розв’язу╓ш вузлик — дуй на нього. Одразу розв’яжеться. Якщо в хат╕ щось не можеш знайти – перев’яжи ниткою н╕жки столу. ╤ уважно ще раз оглянься. Якщо годинник перестав ходити — дай йому в╕дпочити. А пот╕м знову заведи. Хворий чорний одяг нехай не одяга╓. Болить голова — на старий хрест пов’яж╕ть хустку, нехай там повисить. Хвор╕╓ дитина — поклад╕ть п╕д хрест ╕грашку. Якщо корова втратила молоко, треба вранц╕ взяти ╖╖ на мотузок ╕ спок╕йно провести ╖╖ по ближн╕м хуторам довкола села — так, щоб замкнути цим колом хл╕в. Корову не пускати на в╕дкриту пашу в русальну п’ятницю, Великодню п’ятницю, Дев’ятий четвер ╕ Вознес╕ння. Не втонеш, якщо вир╕вня╓шся на вод╕ хрестом, очима до неба. ╤ намагайся спок╕йно й глибоко дихати. Перед далекою дорогою чи важливою справою — позичте окра╓ць хл╕ба в коваля чи ╕ншого майстра, який у пот╕ чола заробля╓ св╕й хл╕б. ╤ в╕зьм╕ть ╕з собою. Мо╖ родич╕ дуже рад╕ли, коли знаходили на дороз╕ загублену конем п╕дкову. Особливо, якщо це була п╕дкова ╕з задньо╖ ноги. Вважалося, що вона «закалилася» на дорогах, вибиваючи ╕скри з кам╕ння, набралася земно╖ сили. ╥╖ прибивали над дверима, щоб до не╖ н╕хто не торкався. Це важливо. П╕дкова з р╕жками донизу захищала будинок в╕д зла. А р╕жками догори — привертала гаразди. Якщо в хат╕ недобрий дух, чвари, — п╕дкову прибивали з внутр╕шнього боку дверей. Дехто клав ╖╖ п╕д л╕жко — для гарного сну. Баба закопувала стару п╕дкову в грядку ╕ завжди мала буйну городину.
РЕЦЕПТИ ПОЖИВНИХ, СМАЧНИХ ╤ ДЕШЕВИХ СТРАВ В╤Д АНДР╤Я ВОРОНА
КАПУСТА, НАЧИНЕНА ЗЕЛЕНИНОЮ Головку капусти роз╕брати на листки, занурити в окр╕п на дек╕лька хвилин. Дати вод╕ стекти. Натерти крупно моркву, зм╕шати з пос╕ченою зелениною (будь-якою) ╕ часником. Загорнути начинку в капустян╕ листки, покласти в посудину ╕ залити киплячим розсолом — 1 столову ложку сол╕ на л╕тр води. Через два дн╕ страва готова.
БУРЯКОВА КАША На 2 частини тертого буряка — по 1 частин╕ терто╖ моркви, пом╕дор╕в, цибул╕. Все це окремо присмажити на ол╕╖, перем╕шати в горщику, потушкувати п╕вгодини, посолити. Перед ╖дою додаю часник ╕ перець. Можна закручувати ╕ в банки на зиму.
КАПУСТА ГОСТРЕНЬКА Капусту нашинкувати, пересипати с╕ллю, дати к╕лька годин постояти. У пор╕зан╕ цибулю ╕ часник всипати меленого червоного перцю, зм╕шати з капустою в глиняному посуд╕. Тримати п╕д гн╕том 3 дн╕. На ст╕л подавати ╕з зелениною.
КАРТОПЛЯ З ОГ╤РКАМИ Нар╕зати 4 гаряч╕ картоплини ╕ 2 квашен╕ ог╕рки кубиками, накришити зелено╖ цибул╕, тр╕шки посолити, скропити ол╕╓ю ╕ перем╕шати.
ХОЛОСТЯЦЬКА ВЕЧЕРЯ Зварити 100 г рису. Нашинкувати в нього 1 солодкий перець, 1 пом╕дор, 1 квашений ог╕рок, 1 морквину, 1 цибулину. На смак додати с╕ль, оцет, цукор, перець.
КАРТОПЛЯ З ОСЕЛЕДЦЕМ Картоплю зварити в лушпинн╕, пор╕зати кружальцями. Так само цибулю. Оселедець нар╕зати скибочками. Скласти все г╕ркою, заправити ол╕╓ю, оцтом ╕ г╕рчицею.
ГОРОХ З ОГ╤РКАМИ Попередньо замочити горох, зварити. Нашинкувати в нього квашен╕ ог╕рки, цибулю. Заправити ол╕╓ю, зелениною, прянощами, вкинути др╕бку сол╕.
ГРИБН╤ КОТЛЕТИ Зварити гриби, краще б╕л╕. Др╕бно пос╕кти ╕ зм╕шати з рисом, який варимо на сол╕ й петрушц╕. Зл╕пити котлети, обсипати ╖х мукою або обваляти в яйц╕. П╕дсмажити.
БУРЯК З ЧАСНИКОМ ╤ СЛИВАМИ Зварити буряк, натерти, додати пос╕чений часник, запарений ╕ пор╕заний чорнослив, потовчен╕ гор╕хи. Покропити ол╕╓ю ╕ присмачити зеленою петрушкою.
СУП ГРЕЧАНИЙ В окр╕п (менше л╕тра) опустити 4 картоплини, через 10 хвилин додати 1 склянку гречано╖ крупи, натерту моркву, цибулю, багато зеленини з коренями, с╕ль. Варити ще 20 хвилин.
СУП ГОРОХОВИЙ Замочити в 2 л╕трах води 1 склянку гороху. Через 3 години довести до кип╕ння. Вкинути 4 картоплини, пор╕зан╕ на кубики, натерту моркву, зеленину, приправи, часник, лавровий лист, с╕ль.
БОРЩ КВАСОЛЕВИЙ Горня квасол╕ замочити на н╕ч в 2 л╕трах води. Коли квасоля звариться, злити в╕двар ╕ додати в нього нас╕ння кропу, нашинкован╕ буряки, моркву, цибулю, кор╕ння. Трохи поварити. Додати нар╕зану капусту ╕, коли борщ закипить, влити цибулю, заправлену на ол╕╖ з пом╕дорами. За 3 хвилини до завершення вар╕ння додати товчений часник, зелень кропу ╕ петрушки, приправи на смак.
КАРТОПЛЯНИЙ СУП З ПОМ╤ДОРАМИ 8 картоплин нар╕зати дольками, варити 20 хвилин. Моркву, петрушку, цибулю, пом╕дори нар╕зати ╕ п╕дсмажити на маргарин╕. Все це додати до картопл╕ ╕ варити до готовност╕. П╕д к╕нець додати спец╕╖.
СЕЛЯНСЬКИЙ СУП Нар╕зати моркву, р╕пу, цибулю, селеру. Легенько п╕дсмажити на ол╕╖, пот╕м залити гарячим грибним або овочевим бульйоном ╕ варити 15 хвилин. Пот╕м додати нар╕зану картоплю ╕ варити до готовност╕. За 6 хвилин до завершення покласти кружечки пом╕дор╕в, листки щавлю, шпинату або салату.
СУП ОГ╤РКОВИЙ Почистити 4 квашен╕ ог╕рки. Шк╕рку кип’ятити 15 хвилин у склянц╕ води, в╕дкинути. А в розс╕л опустити др╕бно нар╕зан╕ ог╕рки, проварити 10 хвилин. У 1,5 л окропу зварити 1 картоплину, 1 морквину, 1 р╕пу, 1 петрушку, 2 цибул╕, кор╕нь селери, 3 ст. ложки гречки або рису, лавровий лист, перець, кр╕п, прянощ╕.
СУП ОВОЧЕВО-ГРИБНИЙ Моркву, кор╕нь селери, цибулю нар╕зати соломкою ╕ обсмажити з мукою. В╕дварен╕ пор╕зан╕ гриби тушкувати з овочами 7 хвилин. Картоплю, нар╕зану соломкою, варити з овочами ╕ грибами до повно╖ готовност╕. Додати товчен╕ з с╕ллю часник ╕ зелену петрушку.
КАПУСТЯНИК ГРИБОВИЙ У бульйон (1 л╕тр) з╕ звареними грибами покласти в╕дварену перлову крупу, картоплю, св╕жу капусту. Кип’ятити 10 хвилин. Натерт╕ моркву ╕ цибулю тушкувати 15 хвилин з ол╕╓ю ╕ водою. Варити до готовност╕ овоч╕в. Посипати др╕бною зелениною.
(Продовження в наступному номер╕)
"Кримська Свiтлиця" > #25 за 22.06.2012 > Тема "Душі криниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=10441
|