"Кримська Свiтлиця" > #52 за 26.12.2003 > Тема "Порадниця"
#52 за 26.12.2003
ТРАДИЦІЇ НОВОРІЧНОГО СТОЛУ
КС
У Франції Новий рік не є святом, якщо на столі немає традиційної смаженої качки. А ось серед святкових страв в Австрії, Угорщині, Югославії ніколи не буває новорічного (чи різдвяного) гусака, індички, курки - вважають, що цього вечора птицю їсти не можна, бо тоді щастя може пролетіти мимо. Серед святкових страв у поляків - жодної м'ясної. Гостей пригощають рибою (зокрема коропом, у багатьох країнах - це символ сімейного щастя і благополуччя), грибним супом чи борщем, ячмінною кашею із чорносливом, галушками з олією, а на десерт - шоколадним тортом. Те саме новорічне меню і в чехів та словаків, ось тільки каша буде перлова, а на десерт струдель - слоїстий рулет з яблуками. У німецьких родинах на зимові свята обов'язково подають яскраво розфарбовану тацю з яблуками, горіхами, ізюмом і пирогами. Серце німецького Різдва - марципани. Чимало південних народів символом достатку, щасливого сімейного вогнища здавна вважають виноградну лозу. Кожен кубинець, іспанець, португалець рівно о дванадцятій ночі повинен з'їсти дванадцять ягід винограду, загадавши відповідну кількість бажань - на кожен місяць. Їдять його і в Італії - як символ довголіття і здоров'я, а також горіхи і сочевицю. Для американців традиційна різдвяна (чи новорічна) індичка, яку нашпиговують усім, що є в холодильнику: хлібом, сиром, часником, квасолею, яблуками, грибами. А голландці цього вечора мають їсти солоні боби, без яких тут не обходиться жодне свято. Японські ж господині готують святкові страви із продуктів, що приносять, як здавна вважається, щастя: морська капуста дає радість, смажені каштани - успіх у справах, горох і боби - здоров'я, варена риба - спокій, бадьорість духу, ікра оселедця - щасливу родину, багато дітей. У Румунії, Болгарії печуть пироги, причому із сюрпризами: запеченою у начинці монеткою, горішком, стручком перцю. Кому вони дістануться, на того чекає швидке одруження чи всміхнеться удача. Англійці подають на стіл пудинг, який готують із сала, хлібних крихт, борошна, ізюму, яєць і прянощів. Перед подаванням пудинг обливають ромом, підпалюють і палаючим ставлять на стіл.
"Кримська Свiтлиця" > #52 за 26.12.2003 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=1580
|