"Кримська Свiтлиця" > #40 за 06.10.2023 > Тема "Порадниця"
#40 за 06.10.2023
КОЛЮЧИЙ КУЩ ШИПШИНИ
За фенолог╕чними спостереженнями, коли зацв╕ла шипшина – прибуло л╕то, а коли досп╕ли ╖╖ плоди – сплива╓ ос╕нь.
Цв╕те цей колючий кущ у друг╕й половин╕ травня – у червн╕. Плоди дозр╕вають у жовтн╕. Саме вони ╓ найц╕нн╕шими у народн╕й медицин╕.
Заготовляють цупк╕ ягоди шипшини в╕дразу п╕сля ╖х дозр╕вання. Трапля╓ться, що й у листопад╕ – на початку грудня п╕сля перших мороз╕в ╕ першого сн╕гу. Але тод╕ вони стають зморшкуватими, частково втрачають ц╕лющ╕ властивост╕.
Сушать заготовлен╕ ягоди у печ╕, в╕дкрит╕й газов╕й духовц╕ при температур╕ +60-65 С. Головне стежити, щоб не «п╕дсмажити» цей скарб. Тому ягоди регулярно перем╕шують дерев’яною ложкою. Ще один вар╕ант: сушити у теплому м╕сц╕, у добре пров╕трюваному прим╕щенн╕, але не на сонц╕. Однак цей процес буде тривалим. Збер╕гати краще у закритому скляному посуд╕.
В╕дварами плод╕в шипшини л╕кують нирковокам’яну та жовчнокам’яну хвороби, виразки, оп╕ки, атеросклероз, гастрит; вони зм╕цнюють ст╕нки судин, мають сечог╕нну функц╕ю. Шипшина зм╕цню╓ ╕мунну систему. З л╕кувальною метою використовують шипшинову ол╕ю, сироп (прода╓ться в аптеках).
***
Шипшина багата в╕там╕нами, зокрема пол╕в╕там╕нами. Але тут важливо не перенаситити орган╕зм цим «добром». Потр╕бне строге дозування! Тому для покращення ╕мунно╖ системи:
-7-8 (не б╕льше!) засушених плод╕в шипшини в╕дварити у 0,5 л води. Настояти 30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Протягом дня за 3-4 рази випити не б╕льше 250 мл р╕дини. (Тобто, ц╕╓╖ порц╕╖ ма╓ вистачити на два дн╕). Курс л╕кування – 14 дн╕в. Повторити через 7 дн╕в. Протягом року – 4-5 курс╕в.
***
Також покращу╓ ╕мун╕тет чай з кв╕т╕в шипшини:
-1 чайну ложку засушених подр╕бнених кв╕т╕в залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Перед вживанням проц╕дити. Доц╕льно випити малими ковтками вранц╕ натщесерце. Через 30 хвилин – сн╕данок.
***
М╕цним узваром засушених плод╕в шипшини (25 яг╕д на 1 л води) промивають гн╕йн╕ рани та м╕сця оп╕к╕в. Узвар потр╕бно настояти до л╕тепло╖ температури ╕ проц╕дити. Процедури приймати чотири рази на день.
***
Засушен╕ ягоди шипшини перетирають на порошок ╕ ним посипають гн╕йн╕ рани трич╕ на день. Але радьтеся з л╕карем!
***
При шлунков╕й ╕ матков╕й кровотечах:
-Взяти в однаков╕й к╕лькост╕ засушен╕ подр╕бнен╕ ягоди шипшини, листки кропиви дводомно╖, кореневища перстачу прямостоячого та родовика л╕карського. 4 столов╕ ложки збору залити окропом – 800 мл. Кип’ятити на малому вогн╕ 10 хвилин. Настояти 4 години у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Наст╕й пити холодним по 100 мл чотири рази на день. (Трич╕ – через 15-20 хвилин п╕сля ╖ди; четвертий раз – перед сном). Ця порц╕я розрахована на два дн╕.
***
Для хворих нирок, печ╕нки, при поганому сечовид╕ленн╕:
-Звечора 1 столову ложку подр╕бненого молодого кор╕ння шипшини залити окропом – 600 мл. Кип’ятити на малому вогн╕ 7-8 хвилин. Пот╕м увесь в╕двар перелити у термос. Настояти м╕н╕мум 8 годин. Вранц╕ проц╕дити. Цю порц╕ю випити протягом дня за 7-8 раз╕в. Вживати т╕льки п╕д час загострення недуги!
***
Шипшиновий мед – вельми корисний для печ╕нки. На жаль, у чистому вигляд╕ в╕н зустр╕ча╓ться вкрай р╕дко, здеб╕льшого зм╕шаний з акац╕╓вим, липовим медом… Ут╕м, якщо б╕ля вулик╕в росте багато кущ╕в шипшини, то купуйте цей солодкий продукт саме у тих пас╕чник╕в.
***
Застосування аптечних препарат╕в з╕ шипшини:
-Холосас. П’ють по 1 чайн╕й ложц╕ 2-3 рази на день при холецистит╕ та гепатит╕.
-Сироп з плод╕в шипшини. Це – в╕там╕нний препарат. П’ють по 1 чайн╕й ложц╕ трич╕ на день.
Шипшинова ол╕я. Л╕кують тр╕щини на шк╕р╕, троф╕чн╕ виразки. (Змащують д╕лянки шк╕ри). При виразков╕й хвороб╕ шлунка чи дванадцятипало╖ кишки вживають по 1 чайн╕й ложц╕ трич╕ на день за 15-20 хвилин до ╖ди.
-Каротол╕н. Застосовують зовн╕шньо для л╕кування екзем, троф╕чних виразок, ран, як╕ погано загоюються.
ЗАВИЩЕННЯ
Щоб понизити р╕вень цукру в кров╕:
-Жменю засушеного у добре пров╕трюваному прим╕щенн╕ нас╕ння соняшника (але не бер╕ть п╕дсмажене на сковор╕дц╕ чи засушене у духовц╕) залити теплою водою – 3 л. Довести до кип╕ння ╕ кип’ятити 10 хвилин. Настояти до л╕тепло╖ температури у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Денна норма вживання – хоча б 1,5 л. Пити т╕льки п╕д час загострення недуги.
НА НОГАХ – МОЗОЛ╤…
Увечер╕ перед сном розпарити ноги у гаряч╕й вод╕. Пот╕м прикласти до мозол╕в злегка роз╕гр╕тий на водян╕й бан╕ пропол╕с, щоб прилип до них. Поверх накласти бинт.
ПОСИЛИВСЯ КАШЕЛЬ
-1 столову ложку засушених подр╕бнених кв╕т╕в ф╕алки трикол╕рно╖ залити окропом – 0,5 л. Настояти 20 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Додати 1 столову ложку меду. Цю порц╕ю випити протягом дня за три рази. Наст╕й пити т╕льки теплим.
«СОБАЧ╤ КРАПЛ╤»
Допоможуть в╕д безсоння:
-40 крапель св╕жого соку кропиви собачо╖ на 50 мл тепло╖ води. Випити на н╕ч перед сном. На жаль, л╕кування належить до сезонних.
«ЧАСНИКОВА ВОДА»
Вил╕куватися в╕д радикул╕ту:
-5-6 зубчик╕в часнику подр╕бнити ╕ залити окропом – 200 мл. Настояти у посуд╕ п╕д кришкою до л╕тепло╖ температури. Не проц╕джувати. У насто╖ змочувати вату ╕ натирати хвор╕ м╕сця. К╕льк╕сть процедур протягом дня – дов╕льна. На н╕ч перед сном приймати обов’язково!
З ВМ╤СТОМ СР╤БЛА
Джерельна (кринична) вода з високим вм╕стом ср╕бла (це можна встановити т╕льки ╕ спец╕ал╕зованих лаборатор╕ях) корисна для хворо╖ печ╕нки. Пити т╕льки теплою, малими ковтками. Денна норма споживання – хоча б 600 мл.
Однак питайте поради у л╕каря, адже можуть виникнути поб╕чн╕ негативн╕ ефекти, наприклад, при важких захворюваннях нирок, сечовив╕дних шлях╕в.
КОЛИ П’ЯВКИ НЕБЕЗПЕЧН╤
У давн╕ш╕ часи для л╕кування багатьох недуг використовували п’явки. Тепер чомусь до такого л╕кування вдаються все р╕дше ╕ р╕дше. Та все ж, сл╕д пам’ятати про протипоказання:
-П’явки не можна ставити д╕тям, в╕ком до 10 рок╕в; при малокр╕в’╖, пониженому тиску, ваг╕тност╕…
ТЕРМ╤Н ЗБЕР╤ГАННЯ
Дбайлив╕ господин╕ ретельно сушать яблука, груш╕, сливи, смородину, малину, чорницю, а пот╕м готують з них смачн╕ ╕ корисн╕ для здоров’я узвари.
Але потр╕бно знати, що таку сушеню сл╕д збер╕гати у паперових закритих пакетах або скляних банках у сухому м╕сц╕ ╕ не б╕льше року (в╕д урожаю до врожаю).
РОЖЕВ╤ ПЛЯМИ НА ОБЛИЧЧ╤
-Засушен╕ плоди малини залити окропом у сп╕вв╕дношенн╕ – 1:20. Настояти у посуд╕ п╕д кришкою 20 хвилин. Проц╕дити. Насто╓м (але т╕льки теплим!) умивати обличчя 5-6 раз╕в на день.
ОЛИВКОВИЙ КОМПРЕС
Щоб запоб╕гти передчасн╕й появ╕ зморшок на обличч╕:
-Дв╕ч╕ на день на 45 хвилин наносити на обличчя оливкову ол╕ю. Також застосовувати масаж. Пот╕м умивати обличчя теплою водою.
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград Льв╕всько╖ област╕
"Кримська Свiтлиця" > #40 за 06.10.2023 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=25515
|