"Кримська Свiтлиця" > #50 за 15.12.2023 > Тема "Порадниця"
#50 за 15.12.2023
М╤ГРЕНЬ
Багатьом у л╕куванн╕ м╕грен╕ (част╕ напади головного болю, який раптово виника╓ переважно в одн╕й з п╕вкуль головного мозку) допомага╓ простий народний зас╕б:
-Вилити у склянку (200 мл) св╕же куряче яйце, розбовтати його, залити по «в╕нця» склянки киплячим молоком, добре розм╕шати ╕ випити за раз. Роб╕ть це вранц╕ натщесерце за 40-45 хвилин до сн╕данку. Таке «л╕кування» протягом к╕лькох дн╕в посп╕ль позбавить напад╕в недуги.
ПОЗБУТИСЯ В╤ДРИЖКИ
Хто з нас не зазнавав раптового мимов╕льного вид╕лення газ╕в з╕ шлунка або стравоходу, яке назива╓мо «в╕дрижкою»?.. Щоб позбутися ╖╖:
-У перервах м╕ж вживанням ╖ж╕ доц╕льно пити козине молоко. Денна норма – хоча б 0,5 л.
-Допоможе чай з м’яти перцево╖, ромашки, зв╕робою.
Але якщо в╕дрижка часто повторю╓ться, що ╕нколи призводить аж до блювоти, то це може бути ознакою серйозного захворювання шлунка чи стравоходу. Тод╕ негайно звертайтеся до л╕каря!
ЦВ╤Т КАЛИНИ
При запаленн╕ ж╕ночих статевих орган╕в:
-1 столову ложку засушеного цв╕ту калини залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на малому вогн╕ 10 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 20-25 хвилин до ╖ди.
-Так само готують ╕ вживають наст╕й з молодо╖ кори калини (заготовляють з молодих зелених г╕лочок куща).
Але цей народний зас╕б ╓ лише допом╕жним у л╕куванн╕. Не нехтуйте консультац╕ями у л╕каря!
╢ ╤ ТАК╤ ЗАСОБИ
Для л╕кування г╕пертон╕╖:
-Щоденно пити по 0,5 л густого соку хурми.
-1 столову ложку засушено╖ подр╕бнено╖ трави сухоцв╕ту багрового залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Цю порц╕ю випити протягом дня за три рази у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕..
-1 чайну ложку подр╕бненого листя барв╕нку малого залити теплою водою – 200 мл. Довести до кип╕ння ╕ кип’ятити на малому вогн╕ 20 хвилин. Настояти 10 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 1 столов╕й ложц╕ 4-5 раз╕в на день у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕.
БОЯТЬСЯ ВОШ╤ ПАРИЛА…
-Раз на день мити голову в╕дваром парила звичайного. Готують з розрахунку – пригорща сухо╖ трави на 5 л води. Довести до кип╕ння ╕ кип’ятити 10 хвилин. Настояти до л╕тепло╖ температури у посуд╕ п╕д кришкою. Перед вмиванням голови проц╕дити. Достатньо 10-12 процедур.
СЕЧОКАМ’ЯНА ХВОРОБА
-Пити трич╕ на день по 1 чайн╕й ложц╕ св╕жого соку коренеплоду петрушки. Його можна зам╕нити соком чорно╖ редьки. Курс л╕кування – 21 день. Повторити через 10 дн╕в. Протягом року – 5-6 курс╕в л╕кування.
ЗАМ╤НЯТЬ ЯБЛУКА
Коли вашому орган╕зму браку╓ в╕там╕н╕в, то часто радять ╖сти цитрусов╕. Це – добре. Але, на жаль, у декого вони можуть спричинити алерг╕ю, на шк╕р╕ з’являться висипи, червон╕ плями. (Таке, насамперед, спостер╕га╓мо у д╕тей). Тод╕ ╖жте яблука, хоча б 3-4 на день. Корисним буде узвар з╕ засушених яблук.
СИР З ЦУКРОМ
Розрада для хворо╖ печ╕нки, проф╕лактика ╖╖ захворювань:
-Вранц╕ натщесерце з’╖сти 100 г св╕жого сиру з цукром (додають до смаку). Цукор можна зам╕нити медом.
Г╤РКА РЕДЬКА, АЛЕ КОРИСНА…
Про лиху, недобру людину кажуть: «Прикрий, мов г╕рка редька…». Редька справд╕ г╕рка, але корисна!
Чорну редьку (редьку пос╕вну) у народн╕й медицин╕ найчаст╕ше застосовують для л╕кування застудних захворювань. Корисно ╖╖ вживати при ав╕там╕ноз╕, особливо у весняно-зимовий пер╕од, коли людському орган╕зму явно браку╓ в╕там╕н╕в. По допомогу до чорно╖ редьки звертаються в раз╕ ╕нших недуг, зокрема, п’ють с╕к при токсичних гепатитах, цирозах печ╕нки, холециститах, жовчнокам’ян╕й хвороб╕, порушенн╕ серцевого ритму, цинз╕.
Словом, ц╕нний коренепл╕д!
***
-Як сечог╕нний зас╕б с╕к чорно╖ редьки вживають по 1 столов╕й ложц╕ трич╕ на день за 20 хвилин до ╖ди. Але не на н╕ч перед сном!
Так само його п’ють як в╕дхаркувальний зас╕б.
***
У раз╕ цинги жуйте др╕бно натертий коренепл╕д чорно╖ редьки. Ковтати не потр╕бно, особливо, якщо погано функц╕ону╓ система травлення.
***
Редькою л╕кують парал╕ч язика. ╥╖ потр╕бно жувати впродовж 10-12 хвилин 5-6 раз╕в на день, але не ковтати.
***
Найпоширен╕ший народний зас╕б л╕кування кашлю, застуди:
-Зр╕зати вершечок чорно╖ редьки. Коренепл╕д не очищати в╕д шк╕рки. Зробити у ньому невеличку ямку, щоб вийшла сво╓р╕дна «ф╕л╕жанка» (з тако╖ п’ють каву). Ямку заповнити медом. Настоювати у теплому м╕сц╕. Редька вид╕лятиме с╕к. С╕к з медом пити по 1 чайн╕й ложц╕ 4-5 раз╕в на день у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕.
Протипоказано при цукровому д╕абет╕ та алерг╕╖ на мед.
***
Терту редьку ╖дять при атеросклероз╕. Вона сприя╓ виведенню з орган╕зму надлишкового холестерину. Денна норма споживання – хоча б 50-75 г. П╕сля трьох дн╕в вживання роб╕ть перерву на 1-2 дн╕.
***
Анем╕я:
-Взяти пор╕вну соки редьки, моркви, червоного буряка. Налити у темну пляшку. Посуд закрити нещ╕льно, щоб р╕дина могла випаровуватися. Поставити на 3 години у теплу духовку. П╕сля охолодження пити по 1 столов╕й ложц╕ трич╕ на день за 15-20 хвилин до ╖ди. Курс л╕кування – 2-3 м╕сяц╕. Повторити, якщо необх╕дно, через 1-2 м╕сяц╕.
***
Захворювання печ╕нки, жовчного м╕хура:
-Св╕жий с╕к чорно╖ редьки п’ють, починаючи з╕ 100 мл на день (по 25 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди) ╕ поступово зб╕льшують до 400 мл (разова доза – 75-100 мл). В╕дразу запивають теплою водою – 100-200 мл. ╤ так протягом восьми тижн╕в. Курс л╕кування пер╕одично повторюють (бажано через 1-2 м╕сяц╕).
***
Св╕жим соком чорно╖ редьки, розведеним наполовину з водою, обмивають обморожен╕ д╕лянки шк╕ри.
***
Захворювання суглоб╕в:
-Добре розм╕шати с╕к чорно╖ редьки, мед, гор╕лку у сп╕вв╕дношенн╕ – 3:2:1. Втирати у хвор╕ суглоби. К╕льк╕сть процедур протягом дня – дов╕льна. На н╕ч перед сном – втирання необх╕дне.
***
З потовченого нас╕ння редьки роблять припарки при м╕козах, екземах, ранах, як╕ погано гояться. Для цього:
-Занюруюють подв╕йну марлю з нас╕ння в окр╕п на 10 хвилин, витягують ╕ коли вона тр╕шечки охолоне, прикладають до хворих м╕сць.
Процедури приймати трич╕ на день.
***
Вправн╕ господин╕, готуючи перш╕ страви, додають до них тр╕шечки др╕бно нар╕зано╖ чорно╖ редьки. Корисно для печ╕нки!..
***
Салат з чорно╖ редьки, до якого додають варен╕ яйця, картоплю, твердий сир, зелень, приправляють спец╕ями, ол╕╓ю (або майонезом) – смачний. Така страва не ╓ надто калор╕йною, але корисною для зм╕цнення ╕мун╕тету ╕ позбавля╓ в╕дчуття голоду.
***
Старшим людям:
-Др╕бно натерта чорна редька, с╕к коренеплоду покращують пам'ять. Ут╕м, сл╕д зауважити, а чи не виникне негативних поб╕чних ефект╕в?..
Радьтеся з л╕карем!
***
Комусь вельми кортить св╕жа чорна редька, смаку╓, «душа просить»… Але з р╕зних причин краще в╕д не╖ в╕дмовитися. (Принаймн╕, радили л╕кар╕). Тод╕, як компром╕с:
-Коренепл╕д запекти у духовц╕ або традиц╕йн╕й селянськ╕й печ╕. П╕сля терм╕чного оброблення очистити в╕д шк╕рки, др╕бно нар╕зати чи подр╕бнити на тертц╕ ╕… смачного!
***
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ!
Вживання чорно╖ редьки, соку коренеплоду категорично протипоказане при наявност╕ виразки шлунка чи дванадцятипало╖ кишки, п╕двищен╕й кислотност╕ шлункового соку, запальних захворюваннях печ╕нки, нирок, кишечника, орган╕чних захворюваннях серця. Не варто пити с╕к чорно╖ редьки при сильному почервон╕нн╕ горла. Це може призвести ще до б╕льшого його подразнення.
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград Льв╕всько╖ област╕
"Кримська Свiтлиця" > #50 за 15.12.2023 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=25678
|