"Кримська Свiтлиця" > #17 за 27.04.2012 > Тема "Душі криниця"
#17 за 27.04.2012
«Мног╕╖ л╕та, благ╕╖ л╕та»
Джерела
Б╕бл╕отеку «Кримсько╖ св╕тлиц╕» поповнила подарована письменником ╕з Закарпаття Мирославом Дочинцем книга «Мног╕╖ л╕та, благ╕╖ л╕та», яка за рейтингом «Книжка року-2010» ув╕йшла до списку найпопулярн╕ших видань Укра╖ни. Пропону╓мо уваз╕ читач╕в уривок з ц╕╓╖ книги ╕ запрошу╓мо до нашо╖ «Св╕тлично╖» б╕бл╕отеки!
(Продовження. Поч. у № 14-16)
Якщо ви втомлен╕, слаб╕, хвороблив╕, просто дайте орган╕змов╕ в╕дпочити. Нехай прост╕шим стане харчування. Для цього сл╕д ╖сти якусь одну страву щодня. Наступного дня — ╕ншу. Хоча б тиждень-другий. Якщо в дом╕ нема╓ н╕ л╕к╕в, н╕ грошей, а ви занедужали, н╕чого не б╕йтеся. Попрос╕ть добру людину, а ще краще дитину, аби принесла вам г╕лочок верби. Подр╕бн╕ть ╖х ╕ завар╕ть чай. Цей золотавий нап╕й пахнутиме л╕том ╕ вашим дитинством. В╕н здола╓ застуду, зн╕ме озноб, очистить т╕ло ╕ заспоко╖ть душу. Це — природний асп╕рин та анальг╕н. Не переробляйтесь. П╕сля к╕лькох дн╕в важко╖ роботи — перепочинок. Цибуля пом╕чна в╕д ус╕х хвороб. Др╕бно нар╕зану цибулину залити пляшкою спирту. Настоювати 3 доби у темному м╕сц╕, проц╕дити ╕ пити з водою по 15-20 крапель трич╕ на день до ╖ж╕. Така настоянка стимулю╓ роботу вс╕х орган╕в. Л╕ки з цибул╕. Цибулину натерти на терц╕ ╕ залити п╕вл╕тра гарячого молока. Настояти в теплому м╕сц╕. Ввечер╕ перед сном випити одну половину, а вранц╕ натщесерце — другу половину. Чолов╕к, що живе з двома ж╕нками (ма╓ коханок), вмира╓ набагато ран╕ше, н╕ж його ж╕нки. Якщо чолов╕к вживатиме щоденно хоча б третину склянки соку або пюре гарбуза, то довго в╕дчуватиме себе сильним. На цей рахунок маю ще одну п╕дказку — не нос╕ть т╕сно╖ ╕ тепло╖ сп╕дньо╖ б╕лизни. Природа так побудувала чолов╕ка, що його приналежн╕сть виступа╓ з т╕ла. Тож весь час повинна бути на прохолод╕, на пов╕тр╕. Наш╕ батьки добре знали: для доброго здоров’я чолов╕ков╕ сл╕д вживати сало з цибулею, а в п╕ст — кашу або квасолю з ол╕╓ю. ╤ обов’язково — цибулю. ╤ щодня. Цибуля дразнить язик ╕ шлунок. А значить, — ╕ чолов╕ка. Груша — пл╕д для чолов╕к╕в. Але л╕кувальна груша т╕льки та, що пахне. До того ж вона понижу╓ тиск. Не можна ╖сти гнилих груш. Найкраще понижують тиск — селера, журавлина, грейпфрут. Ми забува╓мо, що л╕ки ростуть ╕з земл╕. Наприклад, гречка. Вона нормал╕зу╓ тиск, допомага╓ при цукровому д╕абет╕. Гречка зам╕нить хворому ╕ картоплю, ╕ хл╕б. Ус╕м, хто хвор╕╓ на склероз, ревматизм, запалення суглоб╕в, також треба включити гречку до свого меню. Гречка зм╕цню╓ судини ╕ очища╓ оч╕. Найц╕нн╕ш╕ гор╕хи — недозр╕л╕. Вони м╕стять в╕там╕н╕в у к╕лька десятк╕в раз╕в б╕льше, н╕ж висушен╕. Тому не л╕нуйтеся недозр╕л╕ зернята почистити ╕ залити медом, сиропом, гор╕лкою. Це — ваша аптека. Полуниця добре очища╓ вс╕ нутрощ╕, осв╕жа╓ т╕ло. Вишня ╕ черешня очищають кров. В╕д малини прибуде кров, укр╕пляться н╕гт╕ й волосся. Персики сл╕д ╖сти, коли нема апетиту. Сушен╕ абрикоси — диво для серця. Коли воно кволе, пийте з них 2-3 горнятка узвару щодня. Яке диво — калина. Моя бабка вважала ╖╖ найкращими л╕ками ╕ найсмачн╕шими ласощами. Любила п╕сню сп╕вати «Ой, не сама’м, не сама калинку ламала. Ламав ╖╖ м╕й миленький, я лем пригинала...» Ось найпрост╕ший ╕ найкращий ╖╖ рецепт ╕з калини. Дв╕ столов╕ ложки подр╕бнених кв╕ток, листя, г╕лочок, яг╕д залити двома склянками окропу, закутати ╕ три години настоювати. Пот╕м проц╕дити. Пити по п╕всклянки 4 рази на день. Допомага╓ нав╕ть в╕д раку. Кр╕м усього, в╕д цього калинового чаю в ж╕нок довго залишатимуться д╕вочими груди. Наст╕й калини дають хворим, у яких фурункули, екзема, р╕зн╕ висипи на шк╕р╕. Д╕вчатам добре змащувати соком яг╕д обличчя, витримувати 20 хвилин, а пот╕м умитися холодною водою. Часником, хроном, калинкою, лимоном убезпечите себе в╕д ус╕ляко╖ зарази. Диня найкорисн╕ша кругла, з гладкою шк╕ркою. Диво-ягода — смородина. Чорна — для в╕там╕н╕в, червона — для кров╕, б╕ла — для нирок. Щодень споживаючи ╖х, за м╕сяць можна для т╕ла ст╕льки доброго набути, ск╕льки за р╕к н╕якими л╕ками не зробиш. Без смородини важко вигодувати здорову ╕ сильну дитину, сильною — просто неможливо. Це як природн╕ др╕ждж╕ для ╖╖ розвитку ╕ росту. К╕лька ложок смородини в день — ╕ дитина матиме ╕ апетит, ╕ добрий сон, ╕ гарний настр╕й. ╤ рости буде на очах. Смородиною виводять з орган╕зму все отруйне, гниле, мертве. Смородина — ягода давн╕х мудрец╕в. Винограду треба на╖стися на ц╕лий р╕к наперед, споживаючи восени щодня по два грона. Коли чавите з нього с╕к або вино, жменьку яг╕д треба кинути на землю, щоб набралися «сол╕ земл╕». Хочете довго залишатися молодим ╕ довго жити? Раз на тиждень влаштовуйте соб╕ гор╕хово-яблучний день. Зранку приготуйте 8 яблук ╕ 8 гор╕х╕в. Приблизно кожн╕ 2 години з’╖дайте по одному яблуку ╕ гор╕ху. Щоб протягом дня шлунок був зайнятий. Незнаюч╕ кажуть, що ог╕рок — це сама вода. Це не так. ╥жте щодня ц╕ле л╕то ог╕рки ╕ пом╕тите, як за сезон у вас поб╕л╕шають зуби, зм╕цн╕ють н╕гт╕, волосся стане блискучим. А шлунок буде працювати, як годинник. Дуже важливо пити воду з джерела ╕ криниц╕, припавши губами. А також, даруйте, справляти малу нужду на землю в пол╕ чи в л╕с╕. Так ваше т╕ло п╕дживить земна енергетика. У кавун╕ — ц╕лющий б╕лий шар м╕ж м’якушем ╕ шк╕ркою. Ним можна будь-як╕ кам╕нц╕ вигнати. Калину тримаю над сволоком увесь час. Щоб кожного разу кинути к╕лька яг╕д до рота. Ц╕люща сила в н╕й в╕д грудня до кв╕тня. Вирубуючи капосну ожину в саду, залиш╕ть кущик. Прикладайте ╖╖ листя до ран чи виразок. Якщо рана велика, дав╕ть на не╖ з листя с╕к. Л╕пших л╕к╕в в╕д цього нема╓. При температур╕ й лихоманц╕ напийтеся гарячого чаю з сушеного листя ╕ яг╕д ожини, закутайтеся, щоб пропот╕ти. Дихати стане легше, температура спаде. Полегша╓ на душ╕. Н╕що не поможе так в╕д зубного болю, запалення печ╕нки, нирок, кишк╕вника, як цв╕т ╕ ягоди бузини. Д╕абетик╕в мучать ╕нсул╕ном. Але ж ран╕ше його не було — ╕ жили люди. ╥жте багато капусти, як крол╕. При болях ╕ запаленнях дуже пом╕чний терен. При безпл╕дд╕ поможуть ог╕рки, щавель, троянда. Зуби в мене м╕цн╕ ╕ здоров╕, бо повсякчас жую ял╕вець, смокчу сушену суницю. Багато ╖м цибул╕ — сиро╖, варено╖, смажено╖. Цибуля стар╕сть в╕дганя╓. Найпоживн╕ше м’ясо — з домашнього ╕ндика та курчати. На Далекому Сход╕ ми н╕коли не мали цинги, бо буряти навчили нас споживати настурц╕ю, зв╕роб╕й, подорожник ╕ г╕лочки лимонника. З тих п╕р я завжди с╕ю настурц╕ю в двор╕ ╕ готую з ╖╖ листя «салат молодост╕». ╥жте б╕льше г╕ркого, а солодкого краще не ╖сти взагал╕. Можна трохи чорного шоколаду. Ц╕лющ╕ ласощ╕ з айви. Розр╕зати плоди на половинки, видовбати серцевину, насипати туди цукру — по столов╕й ложц╕. Айву клад╕ть на деко догори надр╕зом ╕ заливайте цукор червоним вином. Дал╕ плоди треба тримати в духовц╕ добру годину. Коли айва запечеться, то вино буде густим ╕ зеленим. Ця страва добре очищу╓ орган╕зм, зм╕цню╓ серце й судини, п╕дтриму╓ печ╕нку ╕ п╕дшлункову залозу. ╤ смачн╕ша за шк╕длив╕ цукерки. Виноград трохи под╕бний до ж╕ночого молока. Може, тому так швидко ростуть д╕ти, як╕ ╖дять його вдосталь. Якщо виноград не доступний, можна виготовити виноградний квас. Цей нап╕й не т╕льки дуже смачний, але й зц╕лю╓ шлунок, печ╕нку, п╕дшлункову залозу, нирки, виводить зайв╕ сол╕, нормал╕зу╓ тиск. Перекрутити на м’ясорубц╕ листя винограду — п╕вл╕трову банку. Покласти його в трил╕трову банку, залити перекип’яченою теплою (не холодною ╕ не гарячою) водою, додати склянку цукру, розм╕шати, закрити кришкою ╕ поставити у теплому м╕сц╕. За добу кришка «вистрелить». Тод╕ накрити банку пеленкою. Щодоби пом╕шувати паличкою за годинниковою стр╕лкою, збагачуючи квас киснем (добре при цьому читати молитву). На четверту добу квас проц╕дити, розлити у скляний посуд. Можна додати родзинки. Якщо не знайдете листя винограду, то квас (за тим самим рецептом) можна зробити з листя ожини, смородини, малини. Квас ╕з березового соку навчила нас робити ще прабабка. Косар╕ його брали з собою у спеку. Квас пили, як л╕ки, коли ломило в суглобах, при подагр╕, каменях у нирках та сечовому м╕хур╕, в╕д екземи, лиша╖в, фурункул╕в, цинги. Дуже пом╕чний в╕н п╕сля зими чи п╕сля хвороби, коли треба в╕дновити сили, при загальн╕й слабост╕ та анг╕нах. Добре його пити тим, хто ма╓ висипи на шк╕р╕ чи лиша╖. Березовий квас я готую так. У посуд з березовим соком кладу просмажен╕ окрайц╕ житнього хл╕ба. Через дв╕ доби додаю кору дуба, можна й вишнев╕, малинов╕ та смородинов╕ г╕лочки. Буде гарний аромат ╕ винний кол╕р. Посуд закорковую, ╕ за два тижн╕ квас готовий. Пийте на здоров’я, бо це справд╕ здоровий нап╕й. Погана ╖жа — картопля, особливо смажена. Укра╖нц╕ ╖дять багато картопл╕, хл╕ба, вип╕чки, сала, п’ють гор╕лку — ╕ живуть недовго. Я зауважив, що найб╕льше довгожител╕в серед адвентист╕в. Вони майже не ╖дять м’яса ╕ не п’ють спиртне. А головне — в╕рують. Розс╕л (с╕к квашено╖ капусти) — найдоступн╕ш╕ л╕ки в╕д цукрового д╕абету, хвороб печ╕нки, шлунка, п╕дшлунково╖ залози, нервово╖ системи. В╕н п╕дстьобне ц╕ органи до роботи ╕ оживить усе т╕ло. Щодня я з’╖даю бодай ложку-дв╕ квашено╖ капусти. ╤ вам так раджу.
(Продовження в наступному номер╕)
"Кримська Свiтлиця" > #17 за 27.04.2012 > Тема "Душі криниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=10240
|