"Кримська Свiтлиця" > #39 за 29.09.2017 > Тема "З потоку життя"
#39 за 29.09.2017
ХЛ╤Б В УКРА╥Н╤ ЗА Р╤К ПОДОРОЖЧАВ НА 21%
Ц╕ни на житньо-пшеничний хл╕б в Укра╖н╕ з вересня 2016 року по вересень 2017 року зросли на 20,9%, пов╕домив член Економ╕чного дискус╕йного клубу Олег Пендзин на прес-конференц╕╖. «Ц╕ни на борошно першого гатунку з вересня 2016 року по вересень 2017 року зросли на 12%, борошно житн╓ зросло в ц╕н╕ на 4,5%, в той же час хл╕б пшеничний з борошна першого сорту подорожчав на 19% за р╕к, а хл╕б житньо-пшеничний – найб╕льш соц╕ально ор╕╓нтований хл╕б подорожчав на 20,9%», - сказав Пендзин. В╕н зазначив, що у вартост╕ буханця хл╕ба 50% займа╓ борошно, все ╕нше - це м╕н╕мальна зароб╕тна плата, електроенерг╕я ╕ транспортн╕ витрати. «Ми повинн╕ розум╕ти, що при зм╕н╕ вс╕х цих складових ми будемо мати тенденц╕ю зростання ц╕н на хл╕б. ╤ нав╕ть за б╕льш-менш стаб╕льно╖ ц╕ни на борошно все одно ц╕ни на цей продукт будуть зростати. Зараз ми можемо спостер╕гати, що кожен м╕сяць хл╕б дода╓ 1-1,5% до сво╓╖ ц╕ни», - пов╕домив експерт. Пендзин додав, що ця тенденц╕я ╓ трохи тривожною, враховуючи те, що держава з липня в╕дмовилася в╕д регулювання ц╕н на соц╕альн╕ продукти харчування, зокрема на хл╕б. Як пов╕домляв УН╤АН, в Укра╖н╕ 1 липня набула чинност╕ постанова Кабм╕ну про скасування державного регулювання ц╕н на продукти харчування. Зг╕дно з постановою, виробники не зобов'язан╕ декларувати ц╕ни на продовольчу продукц╕ю, а також б╕льше не змушен╕ об╜рунтовувати Держпродспоживслужб╕ необх╕дн╕сть зм╕ни цих ц╕н. До соц╕альних товар╕в ран╕ше в╕дносили борошно, хл╕б просто╖ рецептури, макаронн╕ вироби в╕тчизняного виробництва з нетвердих сорт╕в пшениц╕, крупи, цукор, яловичину, свинину з к╕стками, м'ясо птиц╕ в тушках, ковбаси варен╕ 1 сорту, молоко жирн╕стю 2,5%, сметану жирн╕стю 20%, масло вершкове жирн╕стю 72%, сир жирн╕стю 9%, яйця куряч╕, ол╕ю. https://economics.unian.ua
"Кримська Свiтлиця" > #39 за 29.09.2017 > Тема "З потоку життя"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=19096
|