Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4452)
З потоку життя (7293)
Душі криниця (4125)
Українці мої... (1661)
Резонанс (2122)
Урок української (1006)
"Білі плями" історії (1847)
Крим - наш дім (1052)
"Будьмо!" (271)
Ми єсть народ? (242)
Бути чи не бути? (323)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (207)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
ВЕСЕЛКА
В╕рш╕ нашого дитинства


Р╤ДНА МОВА
З дитинства мо╖ батьки навчали мене любити свою Батьк╕вщину з кв╕тучими садами, безмежними...


В╤РШ╤ НАШОГО ДИТИНСТВА. ╤ван ДРАЧ
Перша зб╕рка поез╕й ╤вана Драча «Соняшник» побачила св╕т 1962 року.


«У КОЖНО╥ ФЕ╥ БУВАЮТЬ ПРИ╢МН╤ МОМЕНТИ...»
В гостях "Джерельця" ╕з сво╖ми поез╕ями Наталка ЯРЕМА, Наталя МАЗУР ╕ Ксенислава КРАПКА


НАЙКРАЩ╤ УКРА╥НСЬК╤ МУЛЬТФ╤ЛЬМИ ВС╤Х ЧАС╤В
6 кв╕тня св╕т в╕дзначив День мультф╕льм╕в. Це свято було засноване 2002 року М╕жнародною...




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #46 за 15.11.2002 > Тема ""Джерельце""
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#46 за 15.11.2002
куховаримо
Софія Могилевська

Любі дівчатка!
Йдучи назустріч вашим побажанням, друкуємо в "Джерельці" для вас сторінку, основою якої служать матеріали з науково-художнього видання Софії Могилевської "Ця книжка для вас, дівчатка!", адресованого передусім юним господиням.
Ви знайдете в ній багато корисних порад, рецептів, рекомендацій. Проте і хлопчики, особливо ті з них, хто любить спорт, із задоволенням прочитають ці матеріали.
Любі дівчатка! Навколо вас всі працюють, всі прагнуть зробити щось корисне для людей. І ви не можете лишатись осторонь спільної справи. Ви повинні добре вчитися, щоб знати якнайбільше. Ви повинні брати участь не лише у великому труді нашого народу, а й у тій дрібній, проте конче потрібній роботі, яка провадиться щодня у вас в школі, вдома, в родині. Перша-ліпша домашня робота, якщо вона йде на лад і, головне, якщо вона потрібна людям, завжди буде для вас джерелом радощів і гордості. Навчившись простої й потрібної домашньої роботи, поділіться своїм умінням з товаришами. Якщо ви збагнете, яке велике значення має праця для кожного з нас, ви захочете бути корисними людям. А це і є найголовніше!

 

А тепер поговорімо про хліб
НІКОЛИ НЕ ВИКИДАТИМУ ХЛІБ
Я впізнала її ще здалеку. Вона йшла вистрибом, водночас жуючи бутерброд, який тримала в руці. У другій метлявся портфель. То була Клава.
 - Добридень! - вигукнула дівчинка і чимдуж побігла до мене. І тут я побачила, що, не доївши бутерброд, вона кинула хліб на тротуар.
 - Клаво! - вигукнула я. - Хіба можна отак шпурляти хліб?
 - То й що? - здивувалася вона. - Сир увесь з'їла, а хліб без сиру... - і зморщила веснянкуватого носика.
 -  Ні, - відповіла я. - У моїй сім'ї ніхто не дозволяє собі цього. Отак поводитися з хлібом! Кожен пам'ятає і знає, яких великих зусиль докладають люди, щоб на столі завжди був смачний білий та чорний хліб... А під час війни як ми дорожили кожною скибкою!
 -  Ой! - збентежилася Клава. - Більш не кидатиму хліб... Зараз підніму!
Але звідусіль уже поналітали горобці, зацвірінькали, загаласували і почали видирати один в одного той ласий шматочок.
 - Ну, цього разу тобі пощастило -його з'їдять горобці! А взагалі запам'ятай: так поводитися з хлібом не можна.
І тоді мені спало на думку: а може, хлібом нехтують не тільки Клавині родичі та вона сама. Може, і в інших сім'ях також шпурляють шматки хліба, а іноді й цілі черстві батони у відра з відходами чи в сміттєпровід?
А з черствого хліба - білого або чорного - можна приготувати багато смачних наїдків. Наприклад...


ГРІНКИ З ЧЕРСТВОГО БІЛОГО ХЛІБА
Візьми батон і наріж скибочками у палець завтовшки. В миску налий півлітра молока, розколоти з двома сирими яйцями, додай чайну ложечку цукру і трохи солі. Потім поклади в цю суміш нарізані скибочки, а через п'ять хвилин підсмаж їх з обох боків на вершковому маслі.
З грінками можна вранці пити чай або молоко, по обіді їх можна їсти з варенням чи з повидлом. Вони смачні і з супом, але тоді в молоко не треба сипати цукор.
Так само готують грінки з чорного хліба, тільки масла доведеться витратити більше. Зате які вони смачні! Скуштувавши їх бодай один раз, ти ніколи не захочеш змарнувати навіть четвертинку чорної буханки.
Найсмачніші грінки з чорного бородінського хліба. А про те, як з житнього хліба роблять бутербродний торт, ти дізнаєшся, прочитавши розділ "Веселі свята".

СВЯТКОВІ ГРІНКИ
З цими клопоту більше, але вони значно смачніші за ті, про які ти вже знаєш.
Натри на тертушці 100 грамів сиру, перемішай його з двома круто звареними яйцями, добре розім'явши їх виделкою. Додай дві столові ложки дрібно нарізаної зеленої цибулі та три ложки томатного соусу.
Цим яєчним паштетом намасти скибочки білого хліба і притруси тертим сиром (не забудь залишити трохи, коли натреш).
Деко з грінками, намащеними паштетом, постав у духовку на 5 хвилин. Пильнуй, щоб не підгоріли!
А тепер скуштуй. Правда, дуже смачні? Просто розкіш...

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #46 за 15.11.2002 > Тема ""Джерельце""


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=214

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков