"Кримська Свiтлиця" > #46 за 15.11.2002 > Тема ""Джерельце""
#46 за 15.11.2002
куховаримо
Софія Могилевська
Любі дівчатка! Йдучи назустріч вашим побажанням, друкуємо в "Джерельці" для вас сторінку, основою якої служать матеріали з науково-художнього видання Софії Могилевської "Ця книжка для вас, дівчатка!", адресованого передусім юним господиням. Ви знайдете в ній багато корисних порад, рецептів, рекомендацій. Проте і хлопчики, особливо ті з них, хто любить спорт, із задоволенням прочитають ці матеріали. Любі дівчатка! Навколо вас всі працюють, всі прагнуть зробити щось корисне для людей. І ви не можете лишатись осторонь спільної справи. Ви повинні добре вчитися, щоб знати якнайбільше. Ви повинні брати участь не лише у великому труді нашого народу, а й у тій дрібній, проте конче потрібній роботі, яка провадиться щодня у вас в школі, вдома, в родині. Перша-ліпша домашня робота, якщо вона йде на лад і, головне, якщо вона потрібна людям, завжди буде для вас джерелом радощів і гордості. Навчившись простої й потрібної домашньої роботи, поділіться своїм умінням з товаришами. Якщо ви збагнете, яке велике значення має праця для кожного з нас, ви захочете бути корисними людям. А це і є найголовніше!
А тепер поговорімо про хліб НІКОЛИ НЕ ВИКИДАТИМУ ХЛІБ Я впізнала її ще здалеку. Вона йшла вистрибом, водночас жуючи бутерброд, який тримала в руці. У другій метлявся портфель. То була Клава. - Добридень! - вигукнула дівчинка і чимдуж побігла до мене. І тут я побачила, що, не доївши бутерброд, вона кинула хліб на тротуар. - Клаво! - вигукнула я. - Хіба можна отак шпурляти хліб? - То й що? - здивувалася вона. - Сир увесь з'їла, а хліб без сиру... - і зморщила веснянкуватого носика. - Ні, - відповіла я. - У моїй сім'ї ніхто не дозволяє собі цього. Отак поводитися з хлібом! Кожен пам'ятає і знає, яких великих зусиль докладають люди, щоб на столі завжди був смачний білий та чорний хліб... А під час війни як ми дорожили кожною скибкою! - Ой! - збентежилася Клава. - Більш не кидатиму хліб... Зараз підніму! Але звідусіль уже поналітали горобці, зацвірінькали, загаласували і почали видирати один в одного той ласий шматочок. - Ну, цього разу тобі пощастило -його з'їдять горобці! А взагалі запам'ятай: так поводитися з хлібом не можна. І тоді мені спало на думку: а може, хлібом нехтують не тільки Клавині родичі та вона сама. Може, і в інших сім'ях також шпурляють шматки хліба, а іноді й цілі черстві батони у відра з відходами чи в сміттєпровід? А з черствого хліба - білого або чорного - можна приготувати багато смачних наїдків. Наприклад...
ГРІНКИ З ЧЕРСТВОГО БІЛОГО ХЛІБА Візьми батон і наріж скибочками у палець завтовшки. В миску налий півлітра молока, розколоти з двома сирими яйцями, додай чайну ложечку цукру і трохи солі. Потім поклади в цю суміш нарізані скибочки, а через п'ять хвилин підсмаж їх з обох боків на вершковому маслі. З грінками можна вранці пити чай або молоко, по обіді їх можна їсти з варенням чи з повидлом. Вони смачні і з супом, але тоді в молоко не треба сипати цукор. Так само готують грінки з чорного хліба, тільки масла доведеться витратити більше. Зате які вони смачні! Скуштувавши їх бодай один раз, ти ніколи не захочеш змарнувати навіть четвертинку чорної буханки. Найсмачніші грінки з чорного бородінського хліба. А про те, як з житнього хліба роблять бутербродний торт, ти дізнаєшся, прочитавши розділ "Веселі свята".
СВЯТКОВІ ГРІНКИ З цими клопоту більше, але вони значно смачніші за ті, про які ти вже знаєш. Натри на тертушці 100 грамів сиру, перемішай його з двома круто звареними яйцями, добре розім'явши їх виделкою. Додай дві столові ложки дрібно нарізаної зеленої цибулі та три ложки томатного соусу. Цим яєчним паштетом намасти скибочки білого хліба і притруси тертим сиром (не забудь залишити трохи, коли натреш). Деко з грінками, намащеними паштетом, постав у духовку на 5 хвилин. Пильнуй, щоб не підгоріли! А тепер скуштуй. Правда, дуже смачні? Просто розкіш...
"Кримська Свiтлиця" > #46 за 15.11.2002 > Тема ""Джерельце""
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=214
|