Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (2530)
З потоку життя (5626)
Душі криниця (3175)
Українці мої... (1408)
Резонанс (1405)
Урок української (980)
"Білі плями" історії (1606)
Крим - наш дім (528)
"Будьмо!" (258)
Ми єсть народ? (234)
Бути чи не бути? (69)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (125)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (108)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (829)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
ШТРАФ НА РАД╤ОСТАНЦ╤Ю ДРУЖИНИ САДОВОГО НАКЛАДЕНО ЗА ПОРУШЕННЯ МОВНИХ КВОТ
сума штрафу ПрАТ «Рад╕окомпан╕я Люкс» становить 50 520,00 грн.


РАДА ПРИР╤ВНЯЛА ПОРАНЕНИХ П╤Д ЧАС РЕВОЛЮЦ╤╥ Г╤ДНОСТ╤ ДО УЧАСНИК╤В БОЙОВИХ Д╤Й
Верховна Рада ухвалила урядовий закон про внесення зм╕н до закону "Про статус ветеран╕в в╕йни,...


УКРА╥НА ДЕМОНСТРУ╢ ДОСТАТНЬО СКРОМН╤ РЕЗУЛЬТАТИ У БОРОТЬБ╤ З КОРУПЦ╤╢Ю
Про це Ком╕сар ╢вропейського Союзу з питань ╓вропейсько╖ пол╕тики сус╕дства та перемовин ╕з...


У РОС╤╥ ЧИСЛО БАНКРУТСТВ НАБЛИЗИЛОСЯ ДО ╤СТОРИЧНОГО РЕКОРДУ
К╕льк╕сть збанкрут╕лих компан╕й в Рос╕╖ виросла в третьому квартал╕ 2017 року на три в╕дсотки...


ТЕРЕЗА МЕЙ СЬОГОДН╤ – ЦЕ РОНАЛЬД РЕЙГАН ВЧОРА
Прем’╓р Великобритан╕╖ сказала Пут╕ну все, що про нього дума╓ Зах╕д. На заход╕ знають, що...




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














Гостям Севастополя



FaceBook

Twitter









оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #47 за 21.11.2008 > Тема "З потоку життя"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#47 за 21.11.2008
ДЛЯ НИХ ЦЕ «ШАБАШ»?!

НЕ ПО-СУС╤ДСЬКИ, НЕ ПО-ЛЮДСЬКИ, НЕ ПО-БОЖОМУ...

ПОСЛАНИЕ ПРЕЗИДЕНТУ УКРАИНЫ В. А. ЮЩЕНКО
Уважаемый Виктор Андреевич. В связи с Вашими посланиями, посвящёнными проблематике так называемого «голодомора», а также шагами, предпринимаемыми украинским руководством в этом вопросе, посчитал необходимым подробно изложить наши принципиальные оценки и подходы.
Сразу отмечу следующее. Мы отчётливо видим, что в последние годы эта тема, наряду с настойчивыми попытками получить приглашение в «подготовительный класс» НАТО, сделана чуть ли не центральным элементом украинской внешней политики. Мы также констатируем намерение части политической элиты и руководства Украины использовать отношение к этой проблеме в качестве своего рода «теста на патриотизм и лояльность».
В своих посланиях Вы призываете «очистить историю от идеологических наслоений». Естественно, я разделяю такой подход. Но при этом предлагаю быть до конца последовательными и руководствоваться принципом беспристрастного, честного и неполитизированного отношения к историческому наследию.
Пока же вынужден отметить, что на Украине трагические события начала 1930-х годов используются, по нашему мнению, для достижения сиюминутных конъюнктурных политических целей. В этой связи упорно муссируется тезис о «целенаправленном голодоморе-геноциде украинцев». В результате в том числе и Ваших личных усилий эта линия даже получает законодательное оформление. Имею в виду, в частности, принятый 28 ноября 2006 г. Верховной Радой и подписанный Вами закон, в котором утверждается, что «голодомор 1932–1933 годов на Украине является геноцидом украинского народа». Упомяну и Вашу инициативу установить уголовную ответственность за отрицание изложенной в законе версии событий этого периода. Таким образом, не дожидаясь результатов всестороннего изучения проблемы компетентными экспертами, навязывается однозначная квалификация происшедшего. А над несогласными – как в былые времена тоталитаризма – нависает угроза преследования. По этой, мягко говоря, «однобокой логике» любой гражданин Украины, утверждающий, что помимо украинцев в этот период от голода погибли русские, казахи, белорусы является, по Вашему мнению, уголовным преступником.
Вряд ли такие шаги можно объяснить стремлением восстановить историческую справедливость или почтить память жертв. Эти усилия скорее направлены на то, чтобы максимально разобщить наши народы, объединённые многовековыми историческими, культурными и духовными связями, особыми чувствами дружбы и взаимного доверия.
Тяжёлые страницы нашей общей истории, несомненно, нуждаются во всестороннем осмыслении. Но это возможно лишь на основе объективных профессиональных исследований. Однако мы видим, что тех, кто протаскивает тезис о «голодоморе-геноциде», меньше всего интересует научная точность. В ход идут подтасовки и передергивания, фальсификация данных о численности погибших. Созданию искажённой картины способствуют и публичные заявления представителей руководства страны. Так, в интервью в ноябре 2007 г. Вы, ссылаясь на данные переписей 1929 и 1979 годов, утверждаете, что украинцы – единственная нация, численность которой за этот период сократилась вдвое, с 81 млн. до 42 млн. человек. В то же время, по данным всесоюзной переписи, которая, кстати, проводилась не в 1929, а в 1926 году, в СССР численность украинцев, включая жителей западных областей, составляла около 30 млн. человек.
Мы открыты для дискуссий и не даём политические «установки» учёным. В нашей стране тему голода 1932–1933 годов – как и другие непростые вопросы истории – можно обсуждать свободно, не опасаясь прослыть «врагом нации». «Железный занавес молчания», о котором Вы пишете, в России давно разрушен.
Голод 1932–1933 годов в Советском Союзе не был направлен на уничтожение какой-либо отдельной нации. Он стал следствием засухи и проводившихся в отношении всей страны, а не одной только Украины, насильственной коллективизации и раскулачивания. Погибли миллионы жителей Среднего и Нижнего Поволжья, Северного Кавказа, Центрального Черноземья, Южного Урала, Западной Сибири, Казахстана, Белоруссии. Мы не оправдываем репрессии сталинского режима в отношении всего советского народа. Но говорить о том, что существовала цель уничтожения украинцев, – это значит противоречить фактам и пытаться придать националистический подтекст общей трагедии. Рассуждения же о каких-либо «качественных отличиях» голода на Украине от голода в России и других регионах СССР, на наш взгляд, просто циничны и аморальны.
Отмечу и то, что решения о коллективизации принимались многонациональным руководством СССР и союзных республик, а политика насильственных продзаготовок осуществлялась в Украинской ССР преимущественно украинскими кадрами, не только рьяно выполнявшими указания из центра, но и нередко выдвигавшими «встречные планы», в том числе по репрессиям против своих братьев, самих же украинцев.
Историческая правда требует от нас ответственного подхода. А попытки прибегать здесь к «национальному критерию» несправедливы по отношению к памяти погибших, не говоря о сомнительных юридических основаниях для подобных определений.
Что касается предпринимаемых украинской стороной шагов в международных организациях для «выяснения природы и осуждения подобных преступлений», то отмечу, что ООН и ЮНЕСКО уже высказывались на эту тему. Генеральная конференция ЮНЕСКО в 2007 году, почтив память миллионов погибших от голода 1930-х годов, независимо от их национальности, отказалась признать эту трагедию «геноцидом украинского народа». А на 58-й сессии Генассамблеи ООН большинство стран – участниц СНГ, в том числе Россия и Украина, а также многие другие государства приняли Совместное заявление, в котором выразили глубокое сочувствие миллионам русских, украинцев, казахов и представителей других народов, ставших жертвами голода в СССР. События 1930-х годов названы в нём «трагедией». Считаю, что дальнейшее обсуждение этой темы в международных организациях не принесёт никакой пользы и не даст никакого результата.
Поэтому, как я уже отметил, нам следует сосредоточиться на исправлении опасного перекоса, который наметился в освещении этого вопроса, когда за лозунгом «осуждения геноцида украинцев» умаляется трагедия других пострадавших народов бывшего СССР. Предлагаю начать работу по формированию совместных подходов в отношении этих событий. При этом было бы целесообразно привлечь и экспертов из Казахстана, Белоруссии, других заинтересованных государств СНГ.
Пока же, с учётом изложенного, не считаю возможным своё участие в мероприятиях по случаю отмечаемой на Украине 75-й годовщины «голодомора».
Со своей стороны хочу подтвердить искренний настрой на формирование позитивной атмосферы сотрудничества в гуманитарной сфере, на его наполнение понятными для граждан конкретными делами на благо традиционно дружественных связей между нашими странами и народами.
С уважением, Д. Медведев.
14 ноября 2008 года.
http://kremlin.ru/text/greets/2008/11/209176.shtml

* * *

ЩЕ ОДНЕ РОЗЧАРУВАННЯ

У Ки╓в╕ розчарован╕ в╕дмовою Медвед╓ва взяти участь у заходах з нагоди 75-х роковин Голодомору, яка в╕дзнача╓ться в Укра╖н╕. Про це в еф╕р╕ «Ехо Москви» заявив Надзвичайний ╕ Повноважний Посол Укра╖ни в РФ, перший заступник Секретаря нац╕онально╖ безпеки та оборони Укра╖ни Костянтин Грищенко, пов╕домля╓ власний кореспондент УКР╤НФОРМу в РФ.
За словами К. Грищенка, хот╕лося б, щоб «у цей день ми були разом ╕ разом в╕ддали належну пам’ять м╕льйонам укра╖нц╕в ╕ людей ╕нших нац╕ональностей, як╕ стали жертвами стал╕нського терору, в╕д якого страждали не т╕льки в Укра╖н╕, але й в ╕нших рег╕онах колишнього Радянського Союзу».
В╕н допустив, що цей крок може ускладнити в╕дносини двох кра╖н, оск╕льки вони перебувають ╕ так в дуже складн╕й фаз╕.
У той же час, дипломат зазначив, що в Рос╕╖ стали задумуватися, що жертви Голодомору заслуговують не просто згадки, а серйозних досл╕джень та ув╕чнення ╖хньо╖ пам’ят╕ незалежно в╕д пол╕тично╖ складово╖. «Дос╕, поки цю тему не порушила Укра╖на, про це н╕хто не говорив тут (у РФ) та ╕нших пострадянських кра╖нах, а якщо й говорили, то поб╕жно, а м╕льйони людей заслуговують, щоб до них ставилися з повагою», - впевнений посол.
К. Грищенко п╕дкреслив, що голод, в╕д якого страждали жител╕ багатьох рег╕он╕в, став можливим через пол╕тику тотал╕тарно╖ влади. За його словами, ц╕ под╕╖ в укра╖нц╕в н╕як не асоц╕юються н╕ з нин╕шньою Рос╕╓ю, н╕ з рос╕янами.
Посол зазначив, що народи Укра╖ни та Рос╕╖ повинн╕ об’╓днатися у пам’ят╕ про жертви голоду, щоб не допустити повторення таких под╕й у майбутньому. «У цьому все значення», - п╕дкреслив К. Грищенко.

ВИНЕН РЕЖИМ, А НЕ РОС╤Я...

У Голодомор╕ 1932-1933 рок╕в в Укра╖н╕ винен стал╕нський режим, а не Рос╕я. Про це сказав 19 листопада на бриф╕нгу у м╕жнародному прес-центр╕ «Голодомор. 75-т╕ роковини пам’ят╕» представник Укра╖ни в Рад╕ ООН з прав людини, посол Володимир Василенко. В╕н п╕дкреслив, що спекуляц╕╖ на тему того, що Укра╖на звинувачу╓ Рос╕ю ╓ некоректними ╕ не в╕дпов╕дають д╕йсност╕. «Ми не поклада╓мо вини на сучасну Рос╕ю», - п╕дкреслив посол.
Володимир Василенко зазначив, що Укра╖на, в першу чергу для себе, з’ясову╓ тему Голодомору, зокрема, в контекст╕ того, чому трапився цей злочин ╕ як╕ його масштаби, бо нам важливо знати, як╕ були насл╕дки. «А насл╕дки були страшними - це знищення ╕сторично╖ пам’ят╕, мови та культури. ╤ це в╕дчува╓мо ми ╕ зараз», - п╕дкреслив в╕н.
На закиди рос╕йсько╖ сторони, що под╕бний голод в╕дбувався ╕ в ╕нших кра╖нах Радянського Союзу посол п╕дкреслив, що саме в Укра╖н╕ в╕н супроводжувався не лише вилученням хл╕бних запас╕в та зб╕жжя, а й тотальним вилученням ╖ж╕. «Такого не проводилося в жодному рег╕он╕ Радянського Союзу. В той же час влада збер╕гала м╕льйони тонн зб╕жжя, в╕дправляла його на експорт. Також сам факт голодомору замовчувався ╕ влада в╕дмовлялася в╕д допомоги з-за кордону». В. Василенко п╕дкреслив, що дуже велик╕ втрати в Укра╖н╕ в╕дбулися через те, що було встановлено блокаду. Людей не випускали за меж╕ Укра╖ни. Розмови про те, що були неврожайн╕ роки, також не в╕дпов╕дають д╕йсност╕, бо врожай 1934 року був набагато меншим, н╕ж врожай 1932-1933 рок╕в, а голоду в той час не було.
В. Василенко зазначив, що на сайт╕ МЗС Рос╕╖ можна знайти документи стосовно того, що уряд надавав допомогу голодуюч╕й Укра╖н╕. Посол п╕дкреслив, що допомога була, але вона була виб╕рковою ╕ зап╕зн╕лою, вона почала надаватися, коли вже померли м╕льйони укра╖нц╕в. Також в╕н п╕дкреслив, що допомога надавалася нас╕нням ╕ т╕льки тим укра╖нцям, хто перебував у колгоспах.
Володимир Василенко вважа╓, що голодомор був спричинений з метою - не дати Укра╖н╕ вийти з Радянського Союзу. Посол пов╕домив, що в Укра╖н╕ йшов найб╕льший спротив колектив╕зац╕╖, ╕ тому ╕снувала небезпека народного повстання ╕ виходу Укра╖ни з╕ складу Радянського Союзу. Для того, щоб цього не трапилося, у 30-х роках розпочалося знищення укра╖нсько╖ ел╕ти, яке охопило вс╕ рег╕они кра╖ни. А пот╕м був влаштований ╕ голодомор. Стал╕нський режим боявся втратити Укра╖ну, п╕дкреслив В. Василенко.
В╕н також розв╕яв м╕ф, що укра╖нц╕в знищували сам╕ укра╖нц╕. За його словами, на той час секретарями обком╕в та кер╕вниками ГПУ були не укра╖нц╕, а т╕, що брали участь у акц╕ях, переважно були с╕льськими актив╕стами, ╕ ╖х було небагато, п╕дкреслив В. Василенко. В╕н зазначив, що Укра╖на повинна донести трагед╕ю Голодомору 1932-1933 рок╕в до всього св╕ту задля того, аби под╕бне не повторилося.

«МЕДВЕД╢В МА╢ ВИБАЧИТИСЯ!»

«Заява Президента РФ Дм╕тр╕я Медвед╓ва щодо Голодомору 1932-1933 рок╕в ╓ продовженням брутально╖ пол╕тики Кремля щодо Укра╖ни. Називати 10 м╕льйон╕в замордованих голодом укра╖нц╕в «п╕ар-акц╕╓ю» може лише ╕дейний посл╕довник Стал╕на-Кагановича», – заявив л╕дер Всеукра╖нського об’╓днання «Свобода» Олег Тягнибок п╕д час зустр╕ч╕ з мешканцями м╕ста Кос╕в на ╤вано-Франк╕вщин╕.
«Заперечення Кремлем злочин╕в сво╖х попередник╕в ╓ найкращим св╕дченням ╕стинного обличчя рос╕йсько╖ влади та ╖╖ пол╕тики щодо сус╕дн╕х кра╖н. Укра╖на для Кремля ╕ дал╕ ╓ об’╓ктом ╕мперських марень, заз╕хань, диверс╕й та спецоперац╕й. Бо, без Укра╖ни Рос╕я не можлива як ╕мпер╕я ╕ нав╕ть як держава взагал╕. Це добре розум╕ють нин╕шн╕ кремл╕вськ╕ бонзи, як╕ ц╕леспрямовано працюють на п╕дрив ситуац╕╖ в Укра╖н╕, розкол кра╖ни, реал╕зац╕ю сценар╕ю з перетворення Укра╖ни в парламентську республ╕ку з мар╕онетковим урядом. Голосування в укра╖нському парламент╕ 2 вересня 2008 року наочно висв╕тлило кремл╕вське лоб╕ в укра╖нському парламент╕. Под╕╖ 2 вересня 2008 року ще раз засв╕дчили необх╕дн╕сть проведення терм╕нового ╕ докор╕нного очищення влади, тобто – люстрац╕╖», – заявив Олег Тягнибок.
Всеукра╖нське об’╓днання «Свобода» вимага╓ оф╕ц╕йного вибачення рос╕йсько╖ влади за злочини сво╖х попередник╕в, вчинен╕ впродовж рос╕йсько╖ окупац╕╖ Укра╖ни. «Рос╕йський президент Дм╕тр╕й Медвед╓в ма╓ просити вибачення за геноцид укра╖нц╕в, зд╕йснений Кремлем», – заявив голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок.
З╕ свого боку Укра╖на ма╓ пришвидшити юридичну процедуру щодо розсл╕дування злочин╕в проти Укра╖нсько╖ нац╕╖, засудження московсько-большевицьких злод╕янь та заборони комун╕стично╖ ╕деолог╕╖ в наш╕й держав╕. Укра╖на нарешт╕ ма╓ висунути оф╕ц╕йне звинувачення на адресу Рос╕йсько╖ Федерац╕╖ як спадко╓миц╕ СРСР ╕ вимагати оф╕ц╕йних вибачень та в╕дшкодувань. Будь-яке заперечення Голодомору як Геноциду укра╖нсько╖ нац╕╖, зменшення к╕лькост╕ жертв, зневажливе ставлення ма╓ тягнути за собою крим╕нальну в╕дпов╕дальн╕сть.
Нас не можуть не обурювати синхронн╕ д╕╖ деяких оч╕льник╕в ╓вропейських кра╖н, як╕ у газовому рос╕йському туман╕ в╕дмовляються визнати Голодомор актом геноциду. Будь-який ╕ноземний оч╕льник, що перебува╓ в Укра╖н╕ з оф╕ц╕йним в╕зитом, ма╓ обов’язково вшановувати пам’ять жертв Голодомору, як це передбачено оф╕ц╕йним протоколом. В╕дмова в╕д вшанування понад десяти м╕льйон╕в укра╖нц╕в, замордованих голодом, ╓ неприйнятною, д╕╖ л╕дера тако╖ кра╖ни мають бути визнан╕ недружн╕ми, а в╕зит – скасований. Це стосу╓ться вс╕х без винятку держав, у першу чергу Рос╕╖.

Прес-служба ВО «Свобода».

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #47 за 21.11.2008 > Тема "З потоку життя"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=6557

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков