Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4452)
З потоку життя (7293)
Душі криниця (4125)
Українці мої... (1661)
Резонанс (2122)
Урок української (1006)
"Білі плями" історії (1847)
Крим - наш дім (1052)
"Будьмо!" (271)
Ми єсть народ? (242)
Бути чи не бути? (323)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (207)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
«К╤ЛЬКА ДН╤В, ЯКЩО НЕ РАН╤ШЕ»:
У Пентагон╕ сказали, коли Укра╖на отрима╓ перш╕ парт╕╖ озбро╓нь…


ЗЕЛЕНСЬКИЙ - ПРО ДОПОМОГУ США: АМЕРИКАНЦ╤ БАЧАТЬ КОЖЕН СВ╤Й ДОЛАР, ЯКИЙ ЗАХОДИТЬ В УКРА╥НУ
«Усе йде на поле бою, п╕дтримуючи не лише укра╖нську арм╕ю, а й захищаючи демократ╕ю у...


У ПАЛАТ╤ ПРЕДСТАВНИК╤В США ОПРИЛЮДНИЛИ ЗАКОНОПРО╢КТИ ПРО ДОПОМОГУ, УКРА╥Н╤ - МАЙЖЕ $61 М╤ЛЬЯРД
Сп╕кер Майк Джонсон заявив у середу, що плану╓ провести голосування щодо пакета допомоги ц╕╓╖...


ЗВЕРНЕННЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО ДО Л╤ДЕР╤В КРА╥Н ╢ВРОСОЮЗУ
Нам ус╕м ╕з вами треба зараз переграти Пут╕на в р╕шучост╕, щоб ця в╕йна нарешт╕ почала йти до...


КАНЦЛЕР ШОЛЬЦ БО╥ТЬСЯ ЯДЕРНИХ ПОГРОЗ ПУТ╤НА
Володимир Зеленський, Президент Укра╖ни…




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #1 за 03.01.2009 > Тема "З перших уст"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#1 за 03.01.2009
Р╤ЗДВО ХРИСТОВЕ ЗАКЛИКА╢ НАС ТВОРИТИ СПРАВИ МИЛОСЕРДЯ ╤ ЛЮБОВ╤

Р╤ЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
Патр╕арха Ки╖вського ╕ вс╕╓╖ Руси-Укра╖ни Ф╕ларета Преосвященним арх╕пастирям, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та вс╕м в╕рним Укра╖нсько╖ Православно╖ Церкви Kи╖вського Патр╕архату

 Дорог╕ браття ╕ сестри!
 Христос народився, слав╕мо Його!

 «Я благов╕щу вам велику рад╕сть, – сказав ангел вифле╓мським пастухам, – яка буде вс╕м людям... Бо нин╕ у м╕ст╕ Давидовому народився для вас Спаситель, Який ╓ Христос Господь» (Лк. 2, 10–11). Про яку рад╕сть благов╕стив ангел ╕ кому вона спов╕ща╓ться? Ангел сказав, що рад╕сть буде вс╕м людям. Значить, не т╕льки юдеям, а вс╕м народам, у тому числ╕ ╕ укра╖нському. Чому ангел назвав рад╕сть великою? Тому, що це не звичайна рад╕сть, яку люди мають у сво╓му житт╕, – а така, що стосу╓ться визволення в╕д гр╕ха ╕ смерт╕. Людина може створити соб╕ комфортн╕ умови для земного життя, але вона не може зв╕льнитися в╕д гр╕ха ╕ його насл╕дку – смерт╕. Тому апостол Павло в╕д ╕мен╕ всього людства сказав: «Б╕дна я людина!» (Рим. 7, 24). А древн╕й римський ф╕лософ додав, що якщо Син Божий не з╕йде на землю, то н╕хто не може спасти людину в╕д смерт╕.
 Великою рад╕стю ангел назвав визволення людей в╕д гр╕ха ╕ смерт╕. ╤ його звершить Спаситель, Який ╓ Христос Господь. Як же почалося спас╕ння в╕д гр╕ха ╕ смерт╕? Початком гр╕ха ╓ горд╕сть; ╕ оволод╕ла вона найвищим ангелом, який через горд╕сть став сатаною, дияволом. Тому Христос Спаситель, визволяючи людство в╕д гр╕ха, почина╓ спас╕ння з перемоги над горд╕стю. Син Божий, будучи Царем ╕ Владикою всесв╕ту, народжу╓ться не в царських палатах, а в яслах серед худоби. Саме народження Спасителя не може залишити байдужим людське серце: Творець всесв╕ту благозволив явитися на св╕т Немовлям у б╕дному вертеп╕, в оточенн╕ простих пастух╕в. У цьому убогому притулку, у яслах для худоби, лежав «неосяжний Христос Бог» – Той, Хто ╓ сяйвом слави Божо╖, Його образом смирив Себе.
 Апостол Павло про нашого Христа Спасителя говорить: «В╕н… принизив Себе Самого, прийнявши образ раба, зробившись под╕бним до людей, ╕ з вигляду став як чолов╕к; упокорив Себе, був слухняним аж до смерт╕, ╕ смерт╕ хресно╖» (Флп. 2, 6–8). ╤ Сам Господь наш ╤сус Христос сказав про Себе: «…Я лаг╕дний ╕ смиренний серцем…» (Мф. 11, 29).
 Горд╕сть перемага╓ться смиренням. Хто не смирить себе, той не подола╓ гордост╕. Горд╕сть не дозволя╓ побачити сво╖ гр╕хи. А хто не бачить сво╖х гр╕х╕в, той не може покаятися. А хто не може покаятися, той не може спастися в╕д гр╕ха ╕ його насл╕дку – смерт╕.
 Великою та╖ною ╓ Боговт╕лення (тобто вт╕лення Сина Божого), Який, будучи Богом, Творцем всесв╕ту, ста╓ людиною, – т╕╓ю людиною, яку В╕н сотворив, яка згр╕шила ╕ померла духовно ╕ т╕лесно. Але не меншою та╖ною ╓ процес спас╕ння людини в╕д гр╕ха ╕ смерт╕, який в╕дбува╓ться невидимо в тайниках душ╕.
 Та╖нство спас╕ння почина╓ться з╕ смирення. Воно народжу╓ покаяння ╕ приводить до в╕ри – в╕ри живо╖, д╕ючо╖, а не мертво╖, б╕с╕всько╖.
 Тому коли ми подивимось на сучасний св╕т, то побачимо, що в╕н став дуже гордим. Люди досягли великих усп╕х╕в у науково-техн╕чному прогрес╕: ма╓мо машини, л╕таки, ракети, телефони, комп’ютери, ╕нтернет, телев╕зори. Людина л╕та╓ в космос, досяга╓ планет. Людина створила соб╕ комфортн╕ умови життя ╕ сказала: «Я все можу, Бог мен╕ не потр╕бний; я сама як бог». Чи не чу╓мо ми в цих словах голос диявола, який також повстав проти Бога ╕ сказав, що в╕н ╓ богом?
 А оск╕льки спас╕ння почина╓ться з подолання гордост╕, з придбання смирення, а людина сама не хоче смирятися, – Бог Сво╓ю всесильною правицею смиря╓ горде людство, яке зазналося у сво╖х досягненнях. Те, що в╕дбува╓ться тепер в усьому св╕т╕, так звана ф╕нансова криза, – це попущення Боже для смирення людей. Треба уважно придивитися до морального стану людства ╕ насамперед християнського св╕ту ╕ побачити його гр╕хи, моральне пад╕ння, в╕дступлення в╕д християнського способу життя, в╕дкинути гординю ╕ навернутися до Бога.
 Син Божий вт╕лився, став людиною з любов╕ до роду людського, до вс╕х нас, гр╕шних. В╕н, ╕ караючи людей, милу╓, бо Його любов безмежна. Премудрий Соломон, якого повторив апостол Павло, сказав: «…сину м╕й… кого любить Господь, того кара╓ ╕ благоволить до того, як батько до сина свого» (Притч. 3, 12); «…б’╓ кожного сина, якого прийма╓» (╢вр. 12, 6). В╕н ╕ нас тепер кара╓, для того, щоб показати Свою любов до нас, бо В╕н хоче, щоб ми вс╕ спаслися ╕ прийшли до п╕знання ╕стини, до в╕чного життя.
 Р╕здво Христове нав╕ки з’╓днало людину з Богом. Син Божий просв╕тив затьмарений людський розум св╕тлом ╕стини, дарував людям благодатн╕ сили для боротьби з гр╕хом, пробудив у ╖хн╕й сов╕ст╕ Божественну ╕стину. В╕н ╕ тепер взива╓ до нас через вс╕ляк╕ труднощ╕, хвороби та скорботи ╕ говорить: «Люди, люб╕ть один одного, як Я полюбив вас».
 Христос прин╕с на землю мир з Богом. А примиренн╕ повинн╕ жити м╕ж собою в однодумност╕ в╕ри ╕ любов╕, як д╕ти ╢диного Бога ╕ брати у Христ╕. Це особливо важливо пам’ятати тепер, коли Укра╖нську державу ╕ Церкву розд╕ляють, вносять смути ╕ спокуси.
Будемо пам’ятати, що правдивий християнин не той, хто назива╓ себе ╕м’ям Христовим, а той, хто насл╕ду╓ Христа д╕лами. «Кожен з нас, – говорить святий Григор╕й Ниський, – художник власного життя. Наша душа немов полотно, а чесноти – фарби; ╤сус Христос ╓ зразок, з Якого ми ма╓мо списувати» (Кв╕тник духовний). Подба╓мо про те, щоб наш╕ думки, вчинки в╕дпов╕дали Його думкам ╕ вчинкам.
Цього святкового дня сердечно в╕таю Вас, дорог╕ браття ╕ сестри, ╕ вс╕х християн Укра╖ни з Р╕здвом Христовим ╕ Новим роком. Поздоровляю з╕ святом ╕ наших земляк╕в – укра╖нц╕в, розс╕яних по всьому св╕ту, в Америц╕ ╕ Канад╕, в ╢вроп╕ ╕ Австрал╕╖, як╕ люблять свою Батьк╕вщину ╕ дбають про Укра╖нську державу. В╕таю з Р╕здвом Христовим Президента Укра╖ни В╕ктора Ющенка, Верховну Раду, Укра╖нський уряд ╕ Збройн╕ сили Укра╖ни.
Нехай Господь, за молитвами Церкви, дасть ╖м мудр╕сть, натхнення ╕ силу в╕рно служити укра╖нському народу за Божими запов╕дями ╕ вести нашу державу ╓вропейським шляхом. Р╕здво Христове заклика╓ нас творити справи милосердя ╕ любов╕. Нам треба посп╕шати до хворих, самотн╕х, до вс╕х, хто потребу╓ нашо╖ допомоги.
Дорог╕ браття ╕ сестри, молитвою ╕ чесною працею сприяйте в╕дновленню життя нашого сусп╕льства. Примножуйте сво╖ гаряч╕ молитви за духовне в╕дродження народу, за ╓дн╕сть Церкви ╕ сусп╕льства. Нехай наступне Новол╕ття буде для нас роком милост╕ Господньо╖ ╕ роком Божого благовол╕ння. Нехай мир, про який спов╕стили ангели у Вифле╓м╕, зм╕цню╓ться на земл╕ ╕ приносить ус╕м рад╕сть.
Нехай Бог миру ╕ любов╕ буде з ус╕ма нами.
Христос народився, слав╕мо Його!

Ф╕ларет,
Патр╕арх Ки╖вський ╕ вс╕╓╖ Руси-Укра╖ни
Ки╖в,
Р╕здво Христове
2008/2009 рр.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #1 за 03.01.2009 > Тема "З перших уст"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=6719

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков